Monday, May 19, 2008

Bokanmeldelese




Rødhette en kriminalroman


Forfatter: Unni Lindell
Utgivelse år: 2004
Forlag: Aschehoug
Sjanger: Kriminalroman


”Pass deg Ulv! Snart kommer rødhette og tar deg!” dette står helt først i en av Unni Lindells kriminalromaner. Hun har skrevet Kriminalromaner før, noen av de mest kjente er bøkene med førstebetjent Cato Isaksen. I denne boka er det et nytt oppsett, og en ny betjent. Handlingen i denne romanen foregår oppe i kalde nord, Tromsø.
Rødhette handler om tre søstre, de har samme oppvekst men har endt opp veldig forskjellig. Alle tre bodde sammen med sin mormor ”mor Berit” gjennom barndommen, og det var henne som oppdro dem alle tre. De har ingen kjennskap til sine fedre, og moren hadde ikke muligheten til å ta seg av dem. En av de tre søstrene har blitt utsatt for et overgrep når hun var bare seks år, dette preger hennes liv. Hun stoler ikke på menn, og når hun føler seg truet dreper hun. Hvem av de tre søstrene som er morderen, blir ikke røpet før nærmere slutten. Vi følger morderen gjennom en dagbok, som hun begynner å kalle nattbok etter hennes første mord. Hun skriver tanker og følelser ned i denne nattboken. Den heter nettopp det fordi hun skriver om natten. Det blir bare mer og mer spennende å lese hva hun skriver i sin nattbok, fordi hun forteller om de forskjellige drapene og røper hvordan hun har klart å holde sin morderidentitet skjult.

Det er en som er på sporet av morderen, han heter Holger Eliasen. Eliasen er en pensjonert politibetjent, men han har aldri slått seg helt til ro med pensjonist tilværelsen. Han vet at det er en sammenheng mellom en rekke uoppklarte mord som har skjedd i Tromsø område. Han har også stor mistanke til at det er en av de tre søstrene som er morderen, og han har en stor trang til å løse saken. Hvem av de tre søstrene er morderen?
Unni Lindell har klart å skrive en gripende roman. Denne boken er full av spenning og mystikk. Gjennom hele boken har hun satt in små sitater fra naturvitenskapen, disse små sitatene er relatert til handlingen som kommer etter sitatene. Dette virker som en tankevekker, man stopper opp litt og tenker over hva disse sitatene kan bety. Sitatene fungerer nesten som en liten pause i boka, der du bare kan samle tankene før du leser videre. I boken dukker det også opp mange spørsmål, noen får man svar på andre ikke. Det at boken får deg til å undre, gjør at du får lyst til å lese videre. Du som leser blir detektiv, og du vet at den eneste måten å løse gåten er å lese videre. Man prøver å få med seg de små detaljene, så man kanskje kan få et hint av hvem som kan være morderen. Spenning ligger i å kunne prøve å resonnere seg frem til den skyldige.
Det er godt skrevet, og med mange bra sammenligninger. Du blir en del av boken fordi miljøet og stemningen er beskrevet på en god måte. Alle de forskjellige karakterene som er med, er mennesker man kan kjenne seg igjen i. Det er enkelt å relatere karakterene til noen du kjenner eller vet hvem er. De er alle hentet fra hverdagen, hverdagen som vi alle er en del av. Unni Lindell skriver på en enkel måte som er lett å forstå. Mange av hendelsene er skrevet indirekte, så man må tenke seg frem til hva som har hendt. Stemningen er dyster, livet til menneskene i boka er ikke en dans på roser. Noen får man sympati for, andre ikke fullt så mye. Det at stemningen og miljøet i boka er dyster, gjør ikke boka dårlig men setter et preg over den. Handlingen får karakter, og blir mer interessant på grunn av det spesielle miljøet.
Rødhette er enn kriminal roman med karakter. Den er uforutsigbar og spennende. Den får deg til å undre, og til å tenke over ting man vanligvis ikke tenker så mye over. Nemlig hverdagen, man tror at det ikke skjer så mye fra dag til dag. Det er noe som hender hele tiden, over alt. Både med deg selv og med de rundt deg. I denne boken ser man hvordan reisen gjennom livet kan være for et menneske med dramatiske hendinger i barndommen. Man blir rett og slett med inn i en morders sin.

No comments: